Rijkste man ter wereld moet Harley-Davidson redden

Gestart door DeWitte, 05 februari, 2009, 17:50:44

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DeWitte

Miljardair Warren Buffett investeert 300 miljoen dollar in Harley-Davidson
Superbelegger Warren Buffet snelt motorenbouwer Harley-Davidson ter hulp. De multimiljardair neemt 300 miljoen dollar schulden over van het bedrijf dat zijn favoriete motoren bouwt. Maar Buffet is geen weldoener: hij vraagt een interest van 15 procent.

Het legendarische motormerk Harley-Davidson heeft zwaar te lijden onder de recessie. De vraag naar de dure Harleys is sterk teruggevallen. In het vierde kwartaal van vorig jaar zag het merk zijn winst met bijna 60 procent dalen, tot ongeveer 78 miljoen dollar. Een saneringsplan moet jaarlijks 60 miljard dollar besparen. Daarvoor gaan drie fabrieken dicht en komen 1.100 personeelsleden op straat te staan, goed voor twaalf procent van het werknemersbestand.



De geniale 78-jarige investeerder neemt nu voor 300 miljoen dollar (ongeveer 233 miljoen euro) leningen over met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Ook de grootste aandeelhouder van Harley-Davidson, Davis Selected Advisers, neemt 300 miljoen dollar leningen over.

Maar wie gedacht had dat Buffet dit doet in een vlaag van filantropie, heeft het mis. De enige overgebleven fabrikant van grote Amerikaanse motoren moet zwaar betalen voor Buffets brandstof. De investeerder vraagt een jaarlijkse intrest van 15 procent, af te lossen voor eind 2014.

Het is niet de eerste keer tijdens de kredietcrisis dat de superbelegger investeert in ruil voor hoge opbrengsten. Eerder stak hij op gelijkaardige manier de noodlijdende investeringsbank Goldman Sachs en het kreunende Amerikaanse technologieconcern General Electric een aantal miljarden toe. Zijn tactieken leggen hem alvast geen windeieren, want vorig jaar sprong hij na dertien jaar over Microsoftgigant Bill Gates als rijkste mens ter wereld.

Harley-Davidson zal het geld van Buffet onder andere gebruiken om consumenten kredieten te blijven toestaan. 'Want als een koper geen lening kan krijgen, is het lastig om de motor te kopen', klinkt het bij het bedrijf.

Bron: Het Nieuwsblad
Treat every problem as your dog would: If you can't eat it, fuck it or piss on it, then walk away

HD4ever

Citaat van: Dwars® op 05 februari, 2009, 17:50:44
Het legendarische motormerk Harley-Davidson heeft zwaar te lijden onder de recessie.

Ze gaan het, net als de laatste 106 jaar, deze keer ook wel weer redden. :mrgreen:

Er zullen door de krediet crisis, straks ook nog een groot aantal '2e handjes' op de markt komen, dus nu is het tijd om te gaan shoppen.  :-X
"Some people are alive only because it's illegal to kill them"

Steefke™

ach ja,

Als je toch nog ergens een paar miljoen hebt liggen.
Smells like rubber

V-Twin

Gaat wel erg slecht daar als je de rijkste man ter wereld nodig hebt om de kar uit de poep te trekken :?

Groeten V-Twin
Geld moet rollen, het liefst op 2 wielen!

SuzukiLimburg

Het lijkt mij dat de tekst 'Een saneringsplan moet jaarlijks 60 miljard dollar besparen' niet echt reël is.  :?
Duur typefoutje  :lol:
Is that a thunderstorm? No, it's SuzukiLimburg!