NOLAN KOMT MET COMMUNICATIEHELM

Gestart door Busaberke, 21 oktober, 2005, 08:48:17

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Busaberke

De Italiaanse bouwer van kwaliteitshelemen Nolan heeft een nieuwe lijn helmen gepresenteerd, met als meest in het oog springende eigenschap dat ze kunnen dienen als basis voor een communicatiesysteem, waarbij het niet nodig is om componenten in de motor in te bouwen. In de meest eenvoudige vorm maakt het N-Com systeem de helm geschikt om telefoontjes te kunnen ontvangen, en dan kost de helmuitbreiding nog net geen zestig euro. Het meest geavanceerd is de Bluetooth-toepassing, waarbij de motorrijder en een eventuele passagier met elkaar en met hun telefoon kunnen communiceren. Deze uitbreiding zal per helm onder de vijfhonderd euro blijven.



N-Com Mobile
Het meest eenvoudige systeem, N-Com Mobile, bestaat uit twee kunststof schalen met luidsprekers en een microfoon, die aan de binnenkant van de helm vastklikken. Deze schalen (richtprijs ongeveer 45 euro)vormen de basis voor alle systemen. Ze passen alleen in Nolan N-Com-helmen (die nog wel apart aangeschaft moeten worden) en dan nog alleen in het model waar ze voor gemaakt zijn. Bij het Mobile-systeem hoort verder een kabeltje (plusminus € 17,50) dat de telefoon met helm verbindt. Je moet dan natuurlijk wel een telefoon hebben met een auto-answer optie: als er zo'n kabeltje aan vast zit, wordt elk gesprek automatisch opgenomen. Nolan claimt dat zowel de verstaanbaarheid voor de rijder als voor degeen die hem belt prima zijn, tot snelheden van ongeveer 200 km/u. Begin volgend jaar, als de systemen op de markt komen, zal ProMotor dat ook in de praktijk gaan beproeven.

In plaats van een telefoon kan er - met behulp van een multimediakabeltje - ook geluisterd worden naar muziek, of naar een gps. Dat geldt ook voor de andere modellen,

N-Com Intercom
Met nog een kabeltje, nog een aangepaste helm en nog een setje schalen werkt het systeem ook als intercom. Het nadeel is daarbij dat berijder en passagier via een draadje aan elkaar vastzitten. Bij het Intercomsysteem komt er - in de helm van de rijder - nog een klein apparaatje plus een accu. Ook die klikken weer zo in voorgevormde uitsparingen. De uitsparing voor het apparaatje zit aan de buitenkant, en wordt normaal gesproken afgesloten met een afdekplaatje. Deze opzet maakt het mogelijk de apparaatjes mee te nemen naar een andere N-Com -helm, ze passen in elk model.

N-Com Bluetooth
Bij het N-Com Bluetooth-systeem zijn de draadjes vervangen door draadloze verbindingen. Zowel de communicatie met de telefoon als die met de passagier verlopen draadloos. Het is mogelijk om - en dat gaat wel via een draadje - ook nog een muziekbron of GPS aan het systeem te koppelen. De reikwijdte van het systeem is ongeveer tien meter. Woordvoerders van Nolan vertelden nog te werken aan een systeem met een bereik van vijfhonderd meter, zodat bike-to-bike communicatie ook tot de mogelijkheden behoort.

Nog dit jaar
Nolan verwacht nog dit jaar met seriegeproduceerde N-Com helmen op de markt te komen: zowel jet- als klap- en integraalmodellen zijn in voorbereiding.

Klik om de consumentenprijslijst van Nolan voor 2006 te downloaden

bron : promotor.nl
Suzuki Hayabusa 1999
Triumph Tiger 2009

Theoke

Heb ik op me MZ allemaal niet nodig :lol: